ایران پس از مصر، دومین تولیدکننده خرما در جهان است. همچنین، ایران نقش مهمی در صادرات خرما به کشورهایی با بیشترین واردات این محصول دارد. ایران سالانه بیش از 1 میلیون تن از انواع مختلف خرما تولید میکند، که حدود 400 هزار تن از آن به صورت صادرات به بازار جهانی ارسال میشود. این حجم صادرات در سال، تقریباً 300 میلیون دلار درآمد به ایران خواهد آورد.بازرگانی نوین طعم بم با بیش از 30 سال سابقه در صادرات خرما به هند توانسته است همواره افتخار همکاری با مشتریان وفادار خود را داشته باشد.
ایران در سال مالی گذشته (مارس 2020 تا مارس 2022) مقدار 388،405 تن انواع مختلف خرما با ارزش 296 میلیون دلار صادر کرد. کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی تعاون ایران اعلام کرد که این ارزش صادرات از طریق ارسال 388،405 تن انواع مختلف خرما به دست آمده است. این افزایش نسبت به سال مالی گذشته (2020-2021) که 38،152 تن خرما به ارزش 211.64 میلیون دلار از ایران صادر شده بود، قابل مشاهده است.
بیش از یک سوم این صادرات به سه مقصد، به ترتیب هند، مالزی و روسیه انجام شده است. این کشورها به ترتیب 16٪، 11٪ و 9.9٪ از کل وزن خرماها را دریافت کردند.
صادرات خرمای ایران به هند
هند بزرگترین واردکننده خرمای ایران است. حدود 200 میلیون مسلمان در هند زندگی میکنند که تقریباً 15 درصد از جمعیت کل کشور را تشکیل میدهند. به دلیل فاصله نزدیک ایران به هند، هند در رتبه اول واردات خرما از ایران قرار دارد. بیشترین میزان صادرات خرما به هند مربوط به خرمای مضافتی و کمترین میزان صادرات به هند مربوط به خرمای پیارم است.
جنوب ایران بیشترین میزان خرما را تولید میکند. منطقه بم در استان کرمان حدود 28 درصد از تولید کل خرمای ایران را دارد. نوع مشهورترین خرما در استان کرمان، خرمای مضافتی است.
صادرات خرما به کشورهای دیگر
در بین کشورهای اروپایی، سه کشور آلمان، انگلیس و فرانسه نسبت به سایر کشورهای اروپایی مصرفکننده خرما بیشتری دارند. این سه کشور ایرانیان خرما وارد میکنند. دلیل اصلی این موضوع وجود جمعیت مسلمان در این کشورهاست. زیرا خرما یک میوه است که بسیار با سلیقه مسلمانان سازگار است. فرانسه همچنین یکی از کشورهای اروپایی با تعداد زیادی از مهاجران عرب است که اغلب مصرفکننده خرما هستند و امکان واردات خرما از ایران وجود دارد. همچنین، اقلیم بیشتر کشورهای اروپایی برای رشد خرما مناسب نیست.
یک عامل دیگر که باعث استفاده از خرما در اروپا میشود، وجود قندها و شیرینیهای طبیعی در این میوه است. همچنین، خرما به عنوان جایگزین خوبی برای قند در طول سال میتواند محسوب شود. بنابراین، به نظر میرسد که خوردن خرما در طول سال امکان پذیر است.
بازارهای دیگر مناسب برای صادرات خرمای ایران، کانادا و استرالیا هستند. این دو کشور به دلیل مهاجرت بالا، محل سکونت ایرانیان هستند. در شهرهای مختلف آنها، فروشگاههای ایرانی وجود دارد که میتوانند مردم ایرانی را به این محصول تأمین کنند. ایران خرما را به بیش از 70 کشور جهان صادر میکند. چندین کشور به طور مداوم از خرمای باکیفیت ایران واردات میکنند. کشورهای اروپایی مانند آلمان، انگلیس، سوئیس، دانمارک، اسپانیا، روسیه و کانادا در آمریکا، چین در آسیای شرقی، پاکستان و عراق و ترکیه در همسایگی ایران، کشورهای خلیج فارس مشتریان خرمای سنتی ایران هستند.
پس از استان کرمان، هرمزگان دومین تولیدکننده خرما در ایران است. بدیهی است که محصولات این منطقه نیز میتوانند به کشورهای مختلف اروپایی و کانادا صادر شوند. استان هرمزگان حدود 16 درصد از تولید کل کشور را دارد. خرمای پیارم مشهورترین خرمای صادراتی این منطقه است. به دلیل ماندگاری بلند و غنی از مواد مغذی، خرماهای ایرانی گرانترین خرماهای صادراتی ایران هستند.
سومین تولیدکننده خرما در ایران استان بوشهر است. یکی از انواع مشهور خرماهای صادراتی ایران در بوشهر، خرمای کوکاباب است. این استان حدود 15 درصد از تولید کل خرمای ایران را تشکیل میدهد.
رتبه چهارم تولیدکننده خرما در ایران برای استان سیستان و بلوچستان است. نوع معروف خرمای صادراتی تولید شده در استان سیستان و بلوچستان، خرمای ربی است.
پنجمین تولیدکننده خرما در ایران استان خوزستان است. محبوبترین نوع خرمای خوزستان در بازار صادراتی، خرمای سایر است.